Som vår bransjeorganisasjon Regnskap Norge opplyser i et innlegg, fra 1. juli har arbeidstaker rett til å varsle om kritikkverdige forhold i arbeidsgivers virksomhet. I tillegg har innleid arbeidstaker slik rett i virksomheten til innleier.
Arbeidstakers fremgangsmåte ved varslingen skal være forsvarlig. Arbeidstaker har uansett rett til å varsle i samsvar med varslingsplikt eller virksomhetens rutiner for varsling. Det samme gjelder varsling til tilsynsmyndigheter eller andre offentlige myndigheter.
Virksomheter som jevnlig sysselsetter minst fem arbeidstakere skal utarbeide rutiner for hvordan varsling og varslere skal ivaretas. Rutinene skal utarbeides i samarbeid med arbeidstakerne og/eller deres tillitsvalgte, og kan ikke begrense arbeidstakers rett til å varsle i samsvar med den nye bestemmelsen i arbeidsmiljøloven § 2 A-1.
Tanken bak reglene i arbeidsmiljøloven om varsling er at det å etablere en åpen ytringskultur der kritikkverdige forhold tas opp, er nødvendig og positivt for arbeidsgiver og for samfunnet. Ved utarbeidelse av rutiner bør arbeidsgiver derfor tenke over hvordan rutinene kan utformes for å bli et nyttig verktøy til å få avdekket og håndtert kritikkverdige forhold. I tillegg kan rutinene bidra til å hindre intern misnøye og at negative forhold spres eksternt.
Rutinene skal være skriftlige, og minst inneholde:
- oppfordring til å varsle om kritikkverdige forhold
- fremgangsmåte for varsling
- fremgangsmåte for mottak, behandling og oppfølging av varsling
Rutinene skal være lett tilgjengelige for alle arbeidstakere. Her finner du mall for slike rutiner.