Regler

Firmabil beskattes etter skjematiske regler ut fra nybilprisen. Hvor mye du bruker firmabilen har ingen betydning. Bruker du den i det hele tatt er du fullt ut skattepliktig. Eneste unntaket er hvis kjøretøyet er helt uegnet å bruke privat.

Det er bilens nypris inkludert alt utstyr som avgjør hvor mye firmabilen koster deg. Beskatningen skjer ved at det beregnes et påslag i inntekten. Dette påslaget er på 30 prosent av bilens listepris inntil 299.100 kroner (293.200 kroner i 2016), og 20 prosent av den overskytende verdien.

Et annet spørsmål er om du skal eie bilen selv eller ha firmabil (hvis du har det valget). Hvis du har valget mellom å få en firmabil eller ingen ting, er valget enkelt – da lønner det seg å velge firmabil. Men hvis du får valget mellom firmabil, eller å eie bilen privat og motta kjøregodtgjørelse kan svaret bli noe “mangdimensjonellt”. Det er fordi at beskattningen er svært progressiv med flere trinn.

Listeprisen som bestemmer beskattningen

Det er listeprisen som ny som skal brukes som grunnlag for beregning av fordelen. Det er altså ikke bilens kjøpspris som er grunnlaget. Kjøpes det en 2 år gammel bruktbil, er det fortsatt listeprisen som ny som gjelder.

Listeprisen som blir lagt til grunn er Opplysningsrådet for veitrafikkens registrerte pris ved førstegangsregistrering.

Tilleggsutstyr skal tillegges listeprisen etter forhandlerens prisliste. Hvis dette ikke finnes, er det faktisk anskaffelsespris som skal brukes.